17 Kasım 2015 Salı

Laura S. Matthews'in "BALIK"ı Üzerine

“Balık’’
Kitap Yorumum

   Hani herkesin okuması gereken kitaplar vardır ya, işte Balık tam olarak onlardan biri. Özellikle de benim yaşıtlarım için.
   Öncelikle kitabın konusundan bahsetmek gerekirse, kitapta ana karakterimiz ve anne-babasının geçici olarak kaldıkları yerden kendi ülkelerine gitme hikayesini okuyoruz. Tabi, her şey bu kadar basit olmuyor.
   Kitaba adını veren Balık da bütün bu zorluklara karşı karşıya geliyor. Peki, tüm bunlar nasıl oluyor?
   Ana karakterimiz, anne ve babası başka bir ülkeye oradaki zor durumda olan insanlara yardım etmeye gider. Ancak onlarda birçok sorunla yüz yüzedir. Bir süre böyle yaşamaya devam ederler. Günlerden bir gün karakterimiz evlerinin yakınındaki küçük su (daha çok çamur) birikintisinin içinde pulları parıl parlayan bir balık görür. Balık gördüğü ilk andan itibaren dikkatini çeker. Hikaye de burada başlar.
   Birdenbire her şey ülkelerine geri göç etmek zorunda kalmalarıyla değişir. Onlara eşlik edecek kişi de tahmin edebileceğiniz gibi “Balık’’tır.
   Yollarında onlara yardımcı olacak iki kişi daha vardır: Rehber ve eşek. Onlar da ailemizle birlikte zorluklara göğüs gerecektir. Yine de zaman zaman fazladan iki kişi  fazladan sorun da getirecektir.
   Bazen sağlık sorunları, bazen açlık, bazen susuzluk işlerini daha da zorlaştırsa da bu 6 yoldaş birbirinden hiç ayrılmaz ve yolun sonuna kadar birlikte devam edebilirler mi acaba? Ederse onları sonda ne bekler? Orayı da okuyup öğrenmesi size kalmış.
   Yazının en başında söylediklerimden büyük ihtimalle anlamış olduğunuz gibi ben kitabı çok beğendim. Eğer bir kitaptan beklentiniz okurken size zevk vermesi ve bittikten sonra kafanızı geriye yaslayıp ‘’Ne oldu az önce?’’ diye düşündürmesiyse gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bu kitabı okuduğunuzdan pişman olmazsınız.
    Blog yazarlığına ilk kez adım atmış biri olarak diğer kitap “blogger”larına özenip puan vermemek olmaz. O yüzden bu yazımı da puansız bırakmayacağım!
   Bir kitabı bu kadar beğendiğimi söyledikten sonra düşük bir puan vermem mümkün görünmüyor. Kitaba zaten hak ettiği puan olan 5 üzerinden 5’i vicdanım rahat bir şekilde veriyorum ve yorumumu da burada bitiriyorum.
Daha çok çok kitaba 5 yıldız verme dileğiyle,
Sevgiyle kalın!

Beşiktaş BİLSEM’den Hilal D., ÖYG