31 Mart 2016 Perşembe

DÜNYA ŞİİR GÜNÜ VE DÜNYA TİYATRO GÜNÜ

           İki güzel gün kutlamasını bir yazıda birleştirelim, dedik. Zira şiir ve tiyatro birbirinden ayrı düşünülemeyecek kadar iç içe. Her biri sözün kuvvetini gösteren insan dehası. İnsandan ayrı, hayattan ayrı, kültürden ayrı var olamayacak ama aynı zamanda insanın varlığının göstergesi sanat dalları, dil mucizesi.


         Baharın geldiği gün, şiir okumayı, yazmayı, yayınlamayı teşvik etmeyi amaçlayan Dünya Şiir Günü olarak da kutlanıyor. İlk kez 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanan Dünya Şiir Günü'nün amacı "farkındalık yaratmak ve ulusal, evrensel, bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamak"olarak nitelendiriliyor.

         Şiirin sorgulayarak çeşitlilik yarattığını belirten UNESCO, dil çeşitliliğini kutlamak için bugünü şiir günü olarak ilan etmiş.

Amacımız beraber anlamak, beraber anlatmak, beraber hissetmek, hayatı paylaşmaksa

Dar vakitlere sığdırdığımız hayatın dipsiz kuyusundan, bugün, gelin,

şiirin dizelerine tutunarak çıkıverelim… Bir şiir okuyun bugün ve her güne bir şiir yazın...



Ve Tiyatro...
27 Mart...

              Sabahattin Kudret Aksal: "Tiyatro, sanatın tümü gibi bir okuldur. Eğitir, geliştirir insanı, dünyasının sınırlarını genişletir. " der. 

                Namık Kemal ise tiyatro için şu sözleri sarf eder: "Tiyatro aşka benzer. İnsanı hazin hazin ağlatır. Ama verdiği acının gücünde bir başka tat bulunur. Tiyatro evrene benzer. İnsanı doya doya güldürür. Ama yansıttığı tuhaflıklar, gülerken ağlamak için istekler doğurur."


              Hayat koşturmacasına mola verip hayatı(mızı) dışarıdan seyre daldığımız tiyatro, insan var olduğundan beri vardır. Shakespeare birçok oyununda kahramanlarına hayatın bir sahne, biz insanların ise birer oyuncu olduğunu söyletirken haksız mıydı sizce?

        Bu önemli sanat dalı tüm dünyada "Dünya Tiyatro Günü " olarak kutlanır.   Her yıl 27 Mart günü ITI (Uluslararası Tiyatrolar BirliğiInternational Theatre Institutemerkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından pek çok ulusal ve uluslararası etkinliklerle kutlanan bu günde önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau tarafından yazılmıştır.
       Dünya Tiyatro Günü tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan etkinlikler, uluslararası işlevlerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesinde de rol oynamaktadır.